https://demorette.be/

ChirurgieDierenkliniek De Morette

Chirurgie

 

In onze kliniek worden praktisch dagelijks paarden vanuit heel Europa geopereerd. Met twee gediplomeerde chirurgen hebben we dan ook heel wat kennis en kunde in huis. Sommige ingrepen worden rechtstaand  uitgevoerd; voor andere ingrepen moet het paard onder algemene anesthesie worden gebracht. De duur van de operatie en dus ook van de anesthesie wordt steeds tot een minimum beperkt om problemen bij het wakker worden (de recovery) te vermijden.

Schermafbeelding 2013-04-30 om 00.51.30Schermafbeelding 2013-04-30 om 00.58.38Schermafbeelding 2013-04-30 om 00.51.01Schermafbeelding 2013-04-30 om 00.48.24Schermafbeelding 2013-04-30 om 01.02.41

Algemene chirurgie

Voor routineoperaties en ingrepen die op voorhand gepland kunnen worden, wordt best telefonisch een dienst3afspraak gemaakt. In de meeste gevallen vragen wij dat de paarden 1 dag voor de ingreep op de kliniek toekomen. De paarden krijgen dan een grondig klinisch en pre-anesthetisch onderzoek. Zo kan de ingreep nauwkeurig gepland worden en worden patiënten met een groter risico op complicaties tijdens de anesthesie op voorhand geïdentificeerd. De paarden worden vervolgens gehospitaliseerd en ’s nachts uitgevast om nuchter te zijn bij de start van de anesthesie.

Na de operatie wordt u steeds telefonisch op de hoogte gebracht van het verloop van de ingreep. Uiteraard bent u ook steeds welkom om uw paard te bezoeken tijdens de bezoekuren. Afhankelijk van het type ingreep mag uw paard reeds de dag na de ingreep of na enkele dagen naar huis. U ontvangt daarbij steeds een geschreven verslag met nauwgezette aanwijzingen voor een goed herstel. 03-1Uw dierenarts wordt gedurende het verblijf van uw paard regelmatig op de hoogte gehouden van het verloop en onvangt eveneens een kopie van het rapport bij het ontslag van het paard.

Ook voor spoedchirurgie kan u bij ons terecht. Dag en nacht staat er een team klaar om dringende gevallen op te vangen en indien nodig onmiddellijk te opereren. Hierbij geldt 1 gouden regel: hoe vroeger er kan worden ingegrepen, hoe beter de prognose en hoe korter de herstelperiode.

 

Meer en meer worden klassieke chirurgische ingrepen vervangen door minimaal invasieve technieken zoals arthroscopie, laparoscopie en endoscopische 03-3laserchirurgie. Het voordeel van deze technieken is dat de snede die gemaakt wordt veel kleiner is, met een kleiner litteken en een kortere revalidatie tot gevolg.

 

Arthroscopie / Tenoscopie

Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht en een tenoscopie een kijkoperatie in een peesschede. Door een klein sneetje in de huid van 0,5 cm wordt er een camera in het gewricht of de peesschede gebracht. Via een tweede kleine incisie kunnen dan instrumenten naar binnen gebracht worden om bijvoorbeeld fragmenten te verwijderen, peesvezels af te knippen of staalname te doen. De meest courante indicaties voor arthroscopie en tenoscopie bij paarden zijn OCD, gewrichts- of peesschedeinfecties, peesscheuren, scheuren in de gewrichtsbanden en diagnostiek.

 

Laparoscopie/ Thoracoscopie

Laparoscopie is een kijkoperatie in de buik en thoracoscopie een kijkoperatie in de borstholte. De techniek is vergelijkbaar met arthroscopie, alleen zijn de instrumenten aangepast aan de omvang van de buik en de borst bij paarden. Nog een belangrijk verschil is dat laparoscopie en thoracoscopie meestal kunnen worden uitgevoerd op het rechtstaande paard onder sedatie en lokale verdoving. Hierbij moet het paard dus niet onder algemene anesthesie gebracht worden.  De meest voorkomende indicaties voor laparoscopie en thoracoscopie zijn het verwijderen van de eierstokken, testikels of tumoren uit de buik, castratie van hengsten en het sluiten van de liesringen, het sluiten van de miltnierbandruimte en diagnostiek (Lees meer: Update van de kijkoperatie-technieken in de buik van het paard – 15 jaar ervaring met laparoscopie).

Endoscopische laserchirurgie

Sinds enkele jaren beschikken we op De Morette over een diode laser die we door het werkkanaal van de endoscoop kunnen gebruiken. Met behulp van deze laser kunnen we zo verschillende operaties in de keel bij paarden uitvoeren zonder dat we hiervoor het paard onder algemene anesthesie moeten brengen of een uitwendige wonde moeten maken. Dit betekent dat paarden sneller herstellen en geen uitwendige littekens overhouden (Lees meer: laserchirurgie bij paarden).

 

Geassisteerde recovery

Paarden opereren onder algemene anesthesie houdt altijd een zeker risico in. Door hun karakter, hun grootte en hun gewicht is het risico op complicaties tijdens de anesthesie en vooral tijdens de recovery groter dan pakweg bij mensen of bij kleine huisdieren. Toch kunnen wij betere statistieken voorleggen dan andere klinieken of dan beschreven staat in de literatuur. Dit komt omdat de paarden tijdens de anesthesie intensief gemonitord worden met ECG, bloedgasanalyse en bloeddrukmeting. Een goede recovery begint immers met een stabiele anesthesie.

Daarnaast laten wij IEDER paard geassisteerd wakker worden. Met behulp van een speciaal systeem dat op onze kliniek ontwikkeld werd, begeleiden we de paarden met een hoofdtouw en een staarttouw zodat ze niet tegen de grond knallen wanneer ze proberen recht te staan alvorens ze voldoende wakker zijn. Dit systeem vermindert de kans op erge verwondingen bij het wakker worden en werd al in verschillende grote paardencentra met succes geïnstalleerd.

SPOED : +32 (0)2 454 10 00
ToTop